ΕΧΩ 2 ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ, 2,5 ΚΑΙ 1,5 ΕΤΩΝ. ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΝΕΥΡΙΚΗ. ΦΩΝΑΖΩ, ΘΥΜΩΝΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΥΠΟΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΟΛΥ ΖΩΗΡΕΣ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ. ΝΙΩΘΩ ΝΑ ΒΓΑΙΝΩ ΕΚΤΟΣ ΕΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ.
Αγαπητή αναγνώστρια,
Το γεγονός ότι αντιλαμβάνεστε, μέσα στη δυσκολία που υπάρχει, ότι η συμπεριφορά σας χρειάζεται αλλαγή κι ότι ονειρεύεστε και καλύτερες μέρες στη σχέση με τα παιδιά σας, είναι μόνο για εκτίμηση.
Οι φωνές και τα νεύρα κάθε άλλο παρά θετικά μπορούν να λειτουργήσουν στη σχέση με τα παιδιά αλλά και σε οποιαδήποτε σχέση. Αφού είναι μια αντίδραση που ούτε εσάς σας βρίσκει σύμφωνη,...
Αγαπητή αναγνώστρια,
Το γεγονός ότι αντιλαμβάνεστε, μέσα στη δυσκολία που υπάρχει, ότι η συμπεριφορά σας χρειάζεται αλλαγή κι ότι ονειρεύεστε και καλύτερες μέρες στη σχέση με τα παιδιά σας, είναι μόνο για εκτίμηση.
Οι φωνές και τα νεύρα κάθε άλλο παρά θετικά μπορούν να λειτουργήσουν στη σχέση με τα παιδιά αλλά και σε οποιαδήποτε σχέση. Αφού είναι μια αντίδραση που ούτε εσάς σας βρίσκει σύμφωνη, χρειάζεται να πάρετε απόφαση και να υποστηρίξετε ότι θα το κάνετε διαφορετικά.
Το πιο σημαντικό για να απαντήσετε στο ερώτημα «πώς αλλιώς;» είναι αρχικά να κατανοήσετε ποιο είναι το θέμα. Δηλαδή, τι είναι εκείνο που στα αλήθεια σας θυμώνει; Το γεγονός ότι είναι ζωηρά τα κορίτσια σας είναι ένδειξη υγείας σε αυτήν την ηλικία παρά ανησυχίας. Είμαι σίγουρη πως υπάρχει κάποιος λόγος για αυτή σας την αντίδραση. Ο λόγος αυτός είναι που θα σας οδηγήσει για το πώς θα το κάνετε. Επειδή οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί και σύμπλοκοι, η επίσκεψη σας σε έναν ειδικό θα βοηθούσε στο να κατανοήσετε καλύτερα τα συναισθήματα σας και να μην ενοχοποιηθείτε. Το πρώτο βήμα ωστόσο είναι να δείξετε κατανόηση στον εαυτό σας και να ακούσετε τι πραγματικά έχει να σας πει.. Όταν υπάρχει θυμός υπάρχει και αιτία. Η αρχική δουλειά που έχει να γίνει είναι ως προς το λόγο που δημιουργεί το δύσκολο συναίσθημα κι έπειτα ως προς την έκφρασή του.
Σας ευχαριστώ
Πηγή mama365.gr
Η 2 ΕΤΩΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗΡΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΤΑΚΤΗ. ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΙΚΡΗ ΝΑ ΠΕΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟ ΧΑΡΑ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΘΥΜΟ Η ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ.
Αγαπητή αναγνώστρια,
Η ηλικία των 2 ετών είναι μια σημαντική αναπτυξιακή φάση κατά την οποία το παιδί ξεκινά να μπαίνει στην διαδικασία εκκμάθησης κανόνων από τους γονείς. Τα παιδιά στην ηλικία αυτή είναι ιδιαίτερα θορυβώδη, ενεργητικά και «επιθετικά» ακόμα θα λέγαμε με κάποια αντικείμενα. Πιάνουν συνέχεια πράγματα, τα σκίζουν και τα πετούν. Αυτός είναι ο τρόπος που σε αυτήν τη φάση...
Αγαπητή αναγνώστρια,
Η ηλικία των 2 ετών είναι μια σημαντική αναπτυξιακή φάση κατά την οποία το παιδί ξεκινά να μπαίνει στην διαδικασία εκκμάθησης κανόνων από τους γονείς. Τα παιδιά στην ηλικία αυτή είναι ιδιαίτερα θορυβώδη, ενεργητικά και «επιθετικά» ακόμα θα λέγαμε με κάποια αντικείμενα. Πιάνουν συνέχεια πράγματα, τα σκίζουν και τα πετούν. Αυτός είναι ο τρόπος που σε αυτήν τη φάση αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους, προκειμένου να τον γνωρίσουν και να καταλάβουν τον τρόπο λειτουργίας του.
Οι γονείς λοιπόν σε αυτή την φάση είναι ιδιαίτερα σημαντικοί καθώς μπορούν να διδάξουν στο παιδί τους, με επανάληψη από καθημερινές αφορμές, κανόνες και απαγορεύσεις προκειμένου να βοηθήσουν το παιδί τους στην προσπάθειά του αυτή να μάθει. Με τον τρόπο αυτό οι γονείς δείχουν ουσιαστικά στο παιδί τον τρόπο με τον οποίο αναμένουν εκείνοι να συμπεριφερθεί. Αυτός ο τρόπος λοιπόν χρειάζεται να είναι ανάλογος της ηλικίας του παιδιού. Στο παράδειγμα που δίνετε, είναι όμορφο που μιλάτε μαζί της και της εξηγείτε ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο αυτό που κάνει, ωστόσο σε αργότερη φάση θα κατακτήσει αυτή την ικανότητα. Δηλαδή, εσείς οφείλετε να εισάγετε τον κανόνα και να τον επαναλάβετε όμορφα για να τον καταλάβει, όμως θα τον κατακτήσει αργότερα διότι τώρα μπορεί να σας ακούσει αλλά δε μπορεί ακόμη να εφαρμόσει αυτό που την διδάσκετε.
Αν ανησυχείτε λοιπόν για το εάν θα έχει αυτή την συμπεριφορά αργότερα στο σχολείο, τότε σας απαντώ ότι θα είναι σε άλλη ηλικία όπου θα έχει κατακτήσει τα θέματα πειθαρχίας και συμμόρφοσης, οπότε αν όλα πάνε καλά, δεν αναμένουμε τέτοια αντίδραση. Εάν πηγαίνει σε αυτήν την ηλικία σε παιδικό σταθμό και αναρωτιέστε πως συμπεριφέρεται στα άλλα παιδιά, τότε ρωτήστε τη δασκάλα της και μάλιστα ζητήστε της να το δουλέψετε από κοινούν το θέμα αυτό, έτσι ώστε να βοηθήσετε την κόρη σας να το κατανοήσει πιο εύκολα.
Δεν είναι λοιπόν θέμα διάθεσης, αλλά προς το παρόν ικανότητας. Οι ικανότητες σε αυτές τις ηλικίες αλλάζουν καθημερινά και εμπλουτίζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Αν ωστόσο δείτε πως αργότερα αυτή η στάση δεν εξελίσεται, τότε θα χρειστεί να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για διερεύνηση του θέματος. Προς το παρόν την καλή δουλειά έχετε δυνατότητα να την κάνετε εσείς!
Σας ευχαριστώ
Πηγή mama365.gr
Η 7 ΕΤΩΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΤΡΙΒΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟ ΠΙΠΙ ΤΗΣ –ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΜΕ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟ, Η ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 6 ΕΤΩΝ, ΟΜΩΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ.
Αγαπητή αναγνώστρια,
Η σεξουαλική ανάπτυξη των παιδιών είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που οι γονείς από νωρίς καλούνται να αντιμετωπίσουν, πολλές φορές νιώθοντας αμηχανία ή ενοχή για τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Τα παιδιά ήδη από την ηλικία των 3 ετών ξεκινούν να εξερευνούν το σώμα τους και τις λειτουργίες του και αυτό είναι απολύτως υγιές και θεμιτό. Στα πλαίσια λοιπόν της γνωριμίας τους...
Αγαπητή αναγνώστρια,
Η σεξουαλική ανάπτυξη των παιδιών είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που οι γονείς από νωρίς καλούνται να αντιμετωπίσουν, πολλές φορές νιώθοντας αμηχανία ή ενοχή για τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Τα παιδιά ήδη από την ηλικία των 3 ετών ξεκινούν να εξερευνούν το σώμα τους και τις λειτουργίες του και αυτό είναι απολύτως υγιές και θεμιτό. Στα πλαίσια λοιπόν της γνωριμίας τους αυτής με το σώμα, αντλούν και ευχαρίστηση από τις ερωτογενείς ζώνες, με διάφορους τρόπους, όπως με την τριβή που αναφέρετε. Θα έλεγα, ότι η σεξουαλική ανάπτυξη του παιδιού δεν συμβαίνει κατά περιόδους, αλλά είναι συνεχής. Αυτό που ουσιαστικά αλλάζει είναι η ένταση της ενασχόλησης και ο τρόπος που τα παιδιά αντλούν ευχαρίστηση. Συγκεκριμένα, πριν τη σχολική περίοδο τα παιδιά αντλούν ευχαρίστηση ασχολούμενα με τον εαυτό τους, ενώ μετά τη σχολική περίοδο αντλούν ευχαρίστηση από τις σχέσεις με τους συνομηλίκους και έτσι η εκδήλωση των σεξουαλικών συμπεριφορών μοιάζει να μειώνεται, μέχρι να ενταθεί ξανά στην εφηβική ηλικία.
Επομένως, δε χρειάζεται να περιμένετε «να περάσει» διότι ακολουθείται η φυσιολογική πορεία της ανάπτυξης οπότε δεν είναι ανησυχητικό. Η συμβουλή σας για ιδιωτικό χρόνο στο δωμάτιο της είναι πολύ καλή, αρκεί να μην είναι με βλέμμα αγωνίας ή με τιμωρητικό χαρακτήρα. Εκεί που θα πρέπει να στρέψετε το βλέμμα σας είναι στο αν προχωρά καλά και στους υπόλοιπους τομείς, όπως στις σχέσεις της, στον κοινωνικό της περίγυρο, μαθησιακά κ.α.
Μια επίσκεψη δική σας σε ειδικό θα ήταν βοηθητική προκειμένου να εκφράσετε τις αγωνίες σας και να απαντήσετε σε διάφορα ερωτήματα που προκύπτουν από το μεγάλωμα των παιδιών.
Σας ευχαριστώ
Πηγή mama365.gr
ΕΧΩ ΕΝΑ ΑΓΟΡΑΚΙ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ. ΞΥΠΝΑΕΙ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΣ, ΑΛΛΑ ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΗ ΓΚΡΙΝΙΑ. ΒΑΡΙΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ. ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΟΝ ΒΑΛΩ ΣΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ;
Αγαπητή αναγνώστρια,
Τα παιδιά στον πρώτο χρόνο ζωής τους έρχονται αντιμέτωπα με ένα νέο άγνωστο κόσμο τον οποίο προσπαθούν να γνωρίσουν και να κατανοήσουν. Στην προσπάθειά τους αυτή, σε αυτήν την τόσο μικρή ηλικία, δεν έχουν πολλούς τρόπους να αξιοποιήσουν. Δηλαδή, αφού δε μπορούν να επικοινωνήσουν λεκτικά την επιθυμία τους, την επικοινωνούν με κλάμα ή με φωνή. Δεν έχουν ακόμη άλλη δυνατότητα....
Αγαπητή αναγνώστρια,
Τα παιδιά στον πρώτο χρόνο ζωής τους έρχονται αντιμέτωπα με ένα νέο άγνωστο κόσμο τον οποίο προσπαθούν να γνωρίσουν και να κατανοήσουν. Στην προσπάθειά τους αυτή, σε αυτήν την τόσο μικρή ηλικία, δεν έχουν πολλούς τρόπους να αξιοποιήσουν. Δηλαδή, αφού δε μπορούν να επικοινωνήσουν λεκτικά την επιθυμία τους, την επικοινωνούν με κλάμα ή με φωνή. Δεν έχουν ακόμη άλλη δυνατότητα. Επιπλέον η εναλλαγή των αντικειμένων με τα οποία αλληλεπιδρούν, είναι συχνή καθώς προσπαθούν μέσα από αυτά να αντλήσουν χαρά και ικανοποίηση και να καταλάβουν τη λειτουργία τους. Θα ήταν άδικο να ονομάσουμε τη συμπεριφορά του γκίνια ή βαρεμάρα, καθώς σε αυτή τη νεαρή ηλικία έχετε τρόπους να αλληλεπιδράσετε μαζί του και μάλιστα του είστε απαραίτητοι και εξαιρετικά σημαντικοί.
Το είδος αυτής της αλληλεπίδρασης μάλιστα που θα αναπτύξετε, είναι τόσο σημαντικό καθώς καθορίζει την ποιότητα της προσκόλλησης και βοηθά την ανάπτυξη των γνωστικών και κινητικών δεξιοτήτων του παιδιού. Παράλληλα διαμορφώνει και το συναισθηματικό του κόσμο.
Με άλλα λόγια, στον πρώτο χρόνο ζωής τα βρέφη αναπτύσσουν τη σωματική και ψυχική τους οργάνωση. Ο τρόπος που όμορφα τα συνοδεύετε σε αυτό τον δρόμο, και τους μαθαίνετε πώς να προχωρούν, είναι το πιο σημαντικό που έχετε να κάνετε! Χαρείτε το προχώρημα τους και ακολουθήστε το ρυθμό τους όσο αυξάνει!
Σας ευχαριστώ
Πηγή mama365.gr
Η 5 ΧΡΟΝΩΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΚΛΑΙΕΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΑΦΗΝΩ ΣΤΟΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΑΣ;
Αγαπητή αναγνώστρια,
Ευχαριστώ για το ερώτημά σας. Είναι πράγματι ένα θέμα που προκύπτει συχνά. Το δύσκολο στο ερώτημα που θέτετε είναι ότι είναι πολλοί οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε μια τέτοια αντίδραση, και άρα δε μπορώ να σας δώσω συγκεκριμένη απάντηση, καθώς κάθε περίπτωση μπορεί να διαφέρει σημαντικά από κάποια άλλη.
Σε γενικές γραμμές αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο...
Αγαπητή αναγνώστρια,
Ευχαριστώ για το ερώτημά σας. Είναι πράγματι ένα θέμα που προκύπτει συχνά. Το δύσκολο στο ερώτημα που θέτετε είναι ότι είναι πολλοί οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε μια τέτοια αντίδραση, και άρα δε μπορώ να σας δώσω συγκεκριμένη απάντηση, καθώς κάθε περίπτωση μπορεί να διαφέρει σημαντικά από κάποια άλλη.
Σε γενικές γραμμές αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο αποχωρισμός από το πρόσωπο αναφοράς, δηλαδή εσάς, τη δυσκολεύει. Επομένως στη σχέση μεταξύ των μελών της οικογένειας μπορείτε να δουλέψετε και να βελτιώσετε τον τρόπο που σχετίζεστε. Το θετικό είναι πως ενώ δυσκολεύεται να σας αποχωριστεί, σύντομα προσαρμόζεται στο νέο περιβάλλον. Η δυσκολία αυτή δεν την ταλαιπωρεί ή την κρατά εκτός ομάδας. Σε κάθε περίπτωση μια συζήτηση μαζί της θα βοηθούσε να την καταλάβετε και να δημιουργήσετε συγκεκριμένες υποθέσεις για το θέμα που σας απασχολεί. Μπορείτε να την ρωτήσετε γιατί κλαίει, αν υπάρχει κάτι που την ενοχλεί ή τι θα ήθελε για να νιώσει καλύτερα. Φυσικά δε χρειάζεται να συμφωνήσετε σε όσα θα σας πει, αλλά πρώτον θα την έχετε ακούσει και δεύτερον θα σας βοηθήσει να καταλάβετε που εντοπίζεται η δυσκολία προκειμένου να δρομολογήσετε την αποκατάσταση της. Μια επίσκεψη της οικογένειας σε ένα ειδικό θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ βοηθητική, καθώς είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε συχνά, και μάλιστα με καλά αποτελέσματα.
Σας ευχαριστώ
Πηγή mama365.gr
ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΑΠΕΚΤΗΣΑ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΕΧΩ ΓΙΝΕΙ ΤΡΟΜΕΡΑ ΚΤΗΤΙΚΗ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΗΝ ΑΦΗΝΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.
Αγαπητή αναγνώστρια,
Εκτιμώ ιδιαίτερα την ειλικρίνεια σας. Πράγματι, ο ερχομός ενός παιδιού, πόσο μάλλον όταν αυτό είναι το πρώτο, είναι μια απαιτητική και δύσκολή, μα παράλληλα υπέροχη εμπειρία. Το γεγονός ότι χρειάζεται να μπείτε σε έναν καινούριο ρόλο που προηγουμένως δε γνωρίζατε, αυτό του γονιού, δημιουργεί έντονο άγχος και αγωνία. Μέχρι λοιπόν αυτή η νέα «ιδιότητα» να...
Αγαπητή αναγνώστρια,
Εκτιμώ ιδιαίτερα την ειλικρίνεια σας. Πράγματι, ο ερχομός ενός παιδιού, πόσο μάλλον όταν αυτό είναι το πρώτο, είναι μια απαιτητική και δύσκολή, μα παράλληλα υπέροχη εμπειρία. Το γεγονός ότι χρειάζεται να μπείτε σε έναν καινούριο ρόλο που προηγουμένως δε γνωρίζατε, αυτό του γονιού, δημιουργεί έντονο άγχος και αγωνία. Μέχρι λοιπόν αυτή η νέα «ιδιότητα» να εδραιωθεί μπορεί να νιώθετε ότι η όποια «παρεμβολή» είναι απειλή για το οικοδόμημα που προσπαθείτε να χτίσετε. Αυτό συμβαίνει στην έναρξη οποιασδήποτε νέας εμπειρίας. Σκεφτείτε το θέατρο, χρειάζονται αμέτρητες ώρες προβών προκειμένου να ανέβει μια παράσταση. Ο νέος ηθοποιός που έχει την αγωνία να βγει η παράσταση σωστά και να ακολουθήσει το ρόλο του, μπορεί να νιώσει την παραμικρή αλλαγή απειλητική. Όταν με τον καιρό κατακτήσει το ρόλο του, ακόμη και το λάθος, μπορεί να το αξιοποιήσει με τέτοιο τρόπο που το αποτέλεσμα να είναι ακόμα καλύτερο.
Ενώ λοιπόν μέχρι εδώ είναι λογικό το συναίσθημά σας και χρειάζεται να νιώσετε ασφάλεια σαν μητέρα, είναι η ώρα που επίσης χρειάζεται να φροντίσετε και τις υπόλοιπες πλευρές σας. Η μητρότητα σας καθιστά πολύ σημαντική για το παιδί σας. Είστε όμως και σύντροφος και γυναίκα και…και…..και…. Μην τα ξεχνάτε! Σα μητέρα έχετε αποκτήσει εκατοντάδες νέες ικανότητές που πριν δεν είχατε ή δε γνωρίζατε ότι είχατε. Ας γίνει αυτός ο πλούτος αφορμή για άνοιγα προς τα έξω κι όχι για κλείσιμο.
Σας ευχαριστώ
Πηγή mama365.gr
ΓΙΑΤΙ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΥΠΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ;ΕΙΝΑΙ 10 ΕΤΩΝ.ΓΙΑ ΟΛΑ ΘΕΛΕΙ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, ΝΑ ΤΟΥ ΤΑ ΛΕΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ, ΤΣΑΚΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΔΕΡΦΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 8 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΝΕΥΡΙΑΖΕΙ.
Αγαπητή αναγνώστρια,
Τα παιδιά, όσο πλησιάζουν ηλικιακά την φάση της εφηβείας, τόσο διαφοροποιούν τη συμπεριφορά τους τείνοντας προς εκείνη. Είναι θα λέγαμε μια αλλαγή, ένα μεγάλωμα, που γίνεται σταδιακά και όχι απότομα. Στην ηλικία των 10 ετών, είναι αναμενόμενο, να μπορείτε να διακρίνετε χαρακτηριστικά στο παιδί σας, άλλα πιο παιδικά, που αντιστοιχούν στην φάση από την οποία πέρασε, και άλλα...
Αγαπητή αναγνώστρια,
Τα παιδιά, όσο πλησιάζουν ηλικιακά την φάση της εφηβείας, τόσο διαφοροποιούν τη συμπεριφορά τους τείνοντας προς εκείνη. Είναι θα λέγαμε μια αλλαγή, ένα μεγάλωμα, που γίνεται σταδιακά και όχι απότομα. Στην ηλικία των 10 ετών, είναι αναμενόμενο, να μπορείτε να διακρίνετε χαρακτηριστικά στο παιδί σας, άλλα πιο παιδικά, που αντιστοιχούν στην φάση από την οποία πέρασε, και άλλα πιο εφηβικά, που αντιστοιχούν στη φάση στην οποία κατευθύνεται. Αυτό είναι υπέροχο και σε καμία περίπτωση δεν είναι εναντίον σας αλλά υπέρ σας!
Είναι πολύ όμορφο που στο μεγάλωμά του επιλέγει να «δοκιμάζει» τα νέα του εφόδια εντός οικογένειας, έτσι ώστε να τα καταγράψει και να τα αξιοποιήσει και έξω από αυτήν! Με το να ζητά υπενθύμιση, χρειάζεται ουσιαστικά επιβεβαίωση. Να βεβαιωθεί ότι και σε αυτή την φάση δεν είναι μόνος, αλλά τον συνοδεύετε όμορφα από άλλη πια απόσταση. Δώστε του σιγουριά και την εμπιστοσύνη σας ότι και μόνος του τα καταφέρνει.
Ως προς τους τσακωμούς με τον αδερφό του, είναι καλό, σε λογικό βέβαια πλαίσιο, να επιτρέπετε να λύνονται όποια θέματα προκύπτουν μεταξύ τους, χωρίς τη δική σας παρέμβαση. Αυτό είναι καλό και χρήσιμο και για τα δύο παιδιά σας, καθώς μέσα στο πλαίσιο ασφάλειας που φέρει η αδερφική σχέση, καλλιεργείται και αναπτύσσεται έτσι η διεκδίκηση, η διαφωνία, η επεξεργασία και τελικά η λύση ενός προβλήματος. Εμπιστευτείτε τους και σε αυτό το επίπεδο ότι τα καταφέρνουν! Τα αγόρια σας μεγαλώνουν, και στο μεγάλωμά τους χωράει και η αντίδραση και η αλλαγή.
Πηγή www.mama365.gr
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ 3,5 ΕΤΩΝ. ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΠΟΝΑΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΜΑΣ.ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΠΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ -ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΝ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ.
Αγαπητή αναγνώστρια,
Από τα λεγόμενά σας αντιλαμβάνομαι ότι διανύετε μια δύσκολη περίοδο. Δυστυχώς, ακόμη και τα οικονομικά θέματα στις δύσκολες αυτές εποχές που περνάμε, είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει αρκετά την οικογενειακή λειτουργία. Σημαντικός παράγοντας, ωστόσο, δεν είναι από μόνος του επαρκής για να καταλήξει ένα ζευγάρι σε διαζύγιο. Η συνύπαρξη πολλών ακόμη δυσκολιών είναι...
Αγαπητή αναγνώστρια,
Από τα λεγόμενά σας αντιλαμβάνομαι ότι διανύετε μια δύσκολη περίοδο. Δυστυχώς, ακόμη και τα οικονομικά θέματα στις δύσκολες αυτές εποχές που περνάμε, είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει αρκετά την οικογενειακή λειτουργία. Σημαντικός παράγοντας, ωστόσο, δεν είναι από μόνος του επαρκής για να καταλήξει ένα ζευγάρι σε διαζύγιο. Η συνύπαρξη πολλών ακόμη δυσκολιών είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια τέτοια απόφαση.
Η επεξεργασία, λοιπόν, του συνδυασμού των δυσκολιών, είναι απαραίτητη προκειμένου να υπολογίσετε εάν υπάρχουν θέματα που μπορείτε να προχωρήσετε μαζί ή εάν οι δυσκολίες είναι ανυπέρβλητες και σας οδηγούν σε ξεχωριστούς δρόμους. Εάν υπάρχει ξεκάθαρη απόφαση, τότε η ανακοίνωση στο παιδί μοιάζει να είναι εύκολη μέσα σε όλη αυτή τη δυσκολία. Εάν παραμένει ακόμη ανοιχτό το ερώτημα ως προς το πώς θα προχωρήσετε, τότε εκεί δεν χρειάζεται να εμπλακεί το παιδί, καθώς το θέμα αυτό αφορά το ζευγάρι και η λύση έχει να παραχθεί σε αυτό το επίπεδο.
Ένα παιδί είναι χαρούμενο όταν έχει γονείς ευχαριστημένους. Όταν, παρά τη δυσκολία και τα προβλήματα, τους βλέπει να προχωρούν, ανοίγοντας του δρόμο και διδάσκοντάς το από τον τρόπο τους μια στάση ζωής. Ξαναακούστε λοιπόν τα λόγια σας και αναλογιστείτε. Έχει νόημα να μην φροντίσετε τη δική σας ψυχολογία γιατί του παιδιού έχει περισσότερη σημασία; Δρα άραγε ανεξάρτητα η μία από την άλλη;
Πηγή www.mama365.gr
Ο 2 ΕΤΩΝ ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΞΥΠΝΗΣΕ ΜΕ ΚΑΤΑΤΡΟΜΑΓΜΕΝΟΣ ΜΕ ΚΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΗΝΕ ΝΑ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΑΣΩ. ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΗΣΩ;
Αγαπητή αναγνώστρια,
Σύμφωνα με τα λεγόμενά σας, η πιο πιθανή αιτία αυτού του επεισοδίου μοιάζει να είναι κάποιο τρομακτικό όνειρο. Η ηλικία του παιδιού σας είναι τέτοια, που ενώ μπορεί να βλέπει όνειρο, δεν έχει τη δυνατότητα να το κατανοήσει ή να το μεταφέρει λεκτικά έτσι ώστε να το μοιραστεί. Τα δέκα λεπτά λοιπόν που περιγράφετε να έχει περίεργη συμπεριφορά, είναι το διάστημα που χρειάστηκε...
Αγαπητή αναγνώστρια,
Σύμφωνα με τα λεγόμενά σας, η πιο πιθανή αιτία αυτού του επεισοδίου μοιάζει να είναι κάποιο τρομακτικό όνειρο. Η ηλικία του παιδιού σας είναι τέτοια, που ενώ μπορεί να βλέπει όνειρο, δεν έχει τη δυνατότητα να το κατανοήσει ή να το μεταφέρει λεκτικά έτσι ώστε να το μοιραστεί. Τα δέκα λεπτά λοιπόν που περιγράφετε να έχει περίεργη συμπεριφορά, είναι το διάστημα που χρειάστηκε για να κατανοήσει ότι επρόκειτο για όνειρο και να επανέλθει στα δεδομένα της πραγματικότητας. Έτσι, όταν ένιωσε ξανά ασφαλής, μπόρεσε να επιστρέψει στο παιχνίδι του.
Το συμβάν αυτό είχε χαρακτήρα επεισοδιακό και δε χρειάζεται να σας ανησυχεί. Υπάρχει πιθανότητα να ξανασυμβεί. Η διαθεσιμότητά σας εκείνη τη στιγμή είναι αρκετή. Γνωρίζοντας ότι είστε εκεί, εάν επιλέξει να το κατανοήσει μόνος του είναι επίσης κερδισμένος. Δε χρειάζεται να τον πιέσετε για να σας μιλήσει ή να έρθει κοντά σας.
Η ανησυχία σας θα έχει νόημα εάν οι εφιάλτες ή τα ξυπνήματα γίνουν τόσο τακτικά που να εμποδίζουν την ομαλή ροή του ύπνου του παιδιού σας, οπότε και θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας. Μέχρι τότε ξενοιάστε κι επιτρέψτε του να ονειρευτεί! Μην ανησυχείτε, όσο ονειρεύεται βλέπει και ωραία πράγματα..!!
Σας ευχαριστώ
Πηγή mama365.gr
ΠΩΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΤΟΥ;ΕΙΝΑΙ 5 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΔΕΜΕΝΕΣ, ΘΑ ΤΗΣ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΠΟΛΥ.
Αγαπητή αναγνώστρια,
Καταρχήν να σας εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια για το θάνατο της μητέρας σας. Η απώλεια είναι μια δύσκολη συνθήκη, για κάθε ηλικία, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα πρόσωπο με μοναδικό ρόλο όπως η μητέρα.
Στη δύσκολη αυτή λοιπόν συνθήκη, η τρυφερότητα προς τη δική σας κόρη είναι μόνο για εκτίμηση. Ταυτόχρονα όμως, ο αποχαιρετισμός της αγαπητής της γιαγιάς είναι ένα...
Αγαπητή αναγνώστρια,
Καταρχήν να σας εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια για το θάνατο της μητέρας σας. Η απώλεια είναι μια δύσκολη συνθήκη, για κάθε ηλικία, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα πρόσωπο με μοναδικό ρόλο όπως η μητέρα.
Στη δύσκολη αυτή λοιπόν συνθήκη, η τρυφερότητα προς τη δική σας κόρη είναι μόνο για εκτίμηση. Ταυτόχρονα όμως, ο αποχαιρετισμός της αγαπητής της γιαγιάς είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, που εάν εσείς μπορείτε να το υποστηρίξετε, θα ήταν υπέροχο να επιτρέψετε στην κόρη σας να το κάνει. Αυτό που θέλω να πω, με άλλα λόγια, είναι ότι η δική σας στάση είναι πολύ σημαντική για τον τρόπο με τον οποίο το παιδί σας θα βιώσει το θάνατο της γιαγιάς της σα γεγονός, αλλά και με την ευρύτερη σημασία. Εάν εσείς είστε συντετριμμένη από την απώλεια και δεν μπορείτε να αναλάβετε το ρόλο να της εξηγήσετε και να της μιλήσετε για το θάνατο αλλά και για τη ζωή, ίσως κάποιος άλλος σημαντικός, όπως ο πατέρας της θα μπορούσε να το κάνει. Το βέλτιστο φυσικά είναι η συμμετοχή όλων των σημαντικών προσώπων σε αυτή τη διαδικασία μοιράσματος και αγάπης, ακόμη και εάν η αφορμή είναι ένα πολύ λυπηρό γεγονός. Με απλά λόγια, που να αντιστοιχούν στην αναπτυξιακή φάση στην οποία βρίσκεται και χωρίς να δίνετε περισσότερα στοιχεία από όσα χρειάζονται, μιλήστε της. Η κόρη σας είναι αρκετά μεγάλη ώστε να μπορεί να καταλάβει και να κατανοήσει τη δική σας συναισθηματική κατάσταση. Εάν αντιλαμβάνεται ότι δεν είστε καλά και δεν ξέρει τι συμβαίνει, αυτό την καθιστά ακόμη πιο ευάλωτη καθώς η αγωνία της αυξάνεται κατακόρυφα χωρίς κάποιον προφανή για εκείνη λόγο, και η φαντασία της μπορεί να την οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα που θα έχουν επίσης κόστος. Το να πενθείτε λοιπόν για την απώλεια της μητέρα σας, είναι ένας σημαντικός και σαφής λόγος και μπορεί να σας καταλάβει. Το να πενθήσει κι εκείνη για τη γιαγιά της επίσης επιτρέπεται και μάλιστα δε μπορεί να τη βλάψει.
Για σκεφτείτε… η απώλεια της αγαπητής σας μητέρας ήδη επηρέασε τη σχέση της κόρης σας με τη δική της μητέρα, δηλαδή εσάς, κάνοντας σας καλύτερη… Ζήστε όσο περισσότερο μπορείτε. Στη ζωή υπάρχουν και εντάσεις, υπάρχουν και δυσκολίες. Δεν τις ευχόμαστε, όμως είναι αποδείξεις ζωής. Πολύτιμα μαθήματα που έχετε να διδάξετε στην κόρη σας.
Ζωή σε εσάς.
Πηγή mama365.gr
Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΤΡΟΠΑΛΗ ΚΑΙ «ΜΑΖΕΜΕΝΗ». ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΒΓΑΛΕΙ ΠΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ… ΕΙΝΑΙ 3 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΕΜΕΝΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.
Αγαπητή αναγνώστρια,
Κάθε αλλαγή στη ζωή φέρνει άγχος και αγωνίες και ερωτήματα. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι πρέπει να παραμένουμε σταθεροί, έτσι δεν είναι; Η αλλαγή είναι το ζητούμενο.
Η κόρη σας λοιπόν, όπως κάθε παιδί, ανάλογα με την αναπτυξιακή φάση στην οποία βρίσκεται και τα δεδομένα που έχει από το περιβάλλον, ξεκινά να διαμορφώσει μια προσωπικότητα. Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας...
Αγαπητή αναγνώστρια,
Κάθε αλλαγή στη ζωή φέρνει άγχος και αγωνίες και ερωτήματα. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι πρέπει να παραμένουμε σταθεροί, έτσι δεν είναι; Η αλλαγή είναι το ζητούμενο.
Η κόρη σας λοιπόν, όπως κάθε παιδί, ανάλογα με την αναπτυξιακή φάση στην οποία βρίσκεται και τα δεδομένα που έχει από το περιβάλλον, ξεκινά να διαμορφώσει μια προσωπικότητα. Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας αυτής, είναι ζητούμενο να παραμείνουν υπό διαμόρφωση μέχρι τα βαθιά γεράματα! Και μάλιστα η πορεία τους να είναι ανοδική, δηλαδή να βελτιώνονται αξιοποιώντας εμπειρίες!
Επομένως, εάν η κόρη σας σε αυτά τα πολύ πρώιμα χρόνια, με πολλούς ηλικιακούς περιορισμούς και με συγκεκριμένα ερεθίσματα εντός σπιτιού, σας φαίνεται ντροπαλό και μαζεμένο παιδί, αυτό δε μας δίνει κανένα στοιχείο για την εξέλιξή της, καθώς οι αλλαγές αφορούν όλα τα επίπεδα και οι δυνατότητές της επίσης μεταβάλλονται συνεχώς! Σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά, κοινωνικά, βιολογικά, ψυχολογικά αναπτύσσεται. Και απαντώ στο ερώτημά σας, πως μπορείτε να τη βοηθήσετε. Με το να την κοιτάτε τρυφερά, βγάζοντας τους περιορισμούς από το βλέμμα σας. Με το να την ενθαρρύνετε να αλλάζει και να αλλάζετε κι εσείς μαζί της! Με το αναγνωρίζετε τις απεριόριστες δυνατότητές της! Με το να αξιοποιείτε τις δικές σας απεριόριστες δυνατότητες δίνοντάς της παραδείγματα για το προχώρημα της! Με το χαίρεστε το κάθε της άνοιγμα και να απαντάτε στο δικό της φόβο με σιγουριά κι όχι με ανησυχία! Με το να πετάτε και να τη μαθαίνετε να πετάει κι εκείνη, ακόμη κι αν πέφτετε, ακόμη κι αν πέσει. Μπορώ να σας πω τόσα πολλά… Εκμεταλλευτείτε τα!
Σας ευχαριστώ
Πηγή mama365.gr
ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ ΜΟΥ, ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΧΩΡΙΣΩ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΥ;
Aγαπητή μου, έχω το εξής θέμα: είμαι παντρεμένη 8 χρόνια και έχουμε ένα κοριτσάκι 7 χρονών. Η σχέση μου με τον σύζυγο μου δεν είναι αρκετά καλή. Δεν μου αφιερώνει αρκετό χρόνο ενώ περνάει χρόνο με τους γονείς του. Θέλω να εργαστώ και δεν με αφήνει. Έπαθα επιλόχεια κατάθλιψη και τον θεωρώ ως ένα σημείο υπεύθυνο... Το πρόβλημά μου είναι ότι θέλω πολύ να εργαστώ και δεν με αφήνει με την πρόφαση...
Aγαπητή μου, έχω το εξής θέμα: είμαι παντρεμένη 8 χρόνια και έχουμε ένα κοριτσάκι 7 χρονών. Η σχέση μου με τον σύζυγο μου δεν είναι αρκετά καλή. Δεν μου αφιερώνει αρκετό χρόνο ενώ περνάει χρόνο με τους γονείς του. Θέλω να εργαστώ και δεν με αφήνει. Έπαθα επιλόχεια κατάθλιψη και τον θεωρώ ως ένα σημείο υπεύθυνο... Το πρόβλημά μου είναι ότι θέλω πολύ να εργαστώ και δεν με αφήνει με την πρόφαση ότι μπορεί να αρρωστήσω. Έχουμε διαφορά 12 χρόνια. Δεν περνάω τόσο καλά αλλά δεν θέλω να χωρίσω λόγω του παιδιού. Νοιάζεται να μην μας λείψει τίποτα. Επικοινωνία ερωτική δεν έχουμε ιδιαίτερη. Θέλω να βελτιωθεί η σχέση μας και να εργαστώ. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Αγαπητή αναγνώστρια, Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι υπέροχες και συνάμα δύσκολο να διατηρηθούν σε ένα καλό επίπεδο όταν οι άνθρωποι παραιτούνται από τη διαρκή φροντίδα τους. Με το πέρασμα του χρόνου, είναι αναμενόμενη η δυσκολία, καθώς η τριβή αυξάνεται και οι απαιτήσεις της καθημερινότητας το ίδιο. Είναι τότε λοιπόν που το ζευγάρι έχει να αξιοποιήσει όλους τους όρκους που έδωσε όταν αποφάσιζε ο καθένας από τους συντρόφους ξεχωριστά, ότι ο άλλος του είναι σημαντικός και θέλει να δεσμευτεί μαζί του. Η σχέση σας μοιάζει να έχει αρκετή δυσκολία που δεν αφορά μόνο αυτή τη φάση, αλλά έχει συσσωρευτεί από νωρίτερα. Τα θέματα που διαπραγματεύεστε μοιάζουν να είναι πολύ σημαντικά για εσάς και είναι πολύ όμορφο που ζητάτε κατανόηση και υποστήριξη για τα επόμενα βήματά σας. Εάν τα βήματά σας καταγραφούν σαν απειλή, είναι αναμενόμενο να γίνει προσπάθεια να αποφευχθούν. Με άλλα λόγια, ίσως το άνοιγμά σας εκτός σπιτιού, δίνει μηνύματα εγκατάλειψης στον σύντροφό σας. Χρειάζεται εσείς αρχικά να αποφασίσετε: θέλετε να φροντίσετε τη σχέση σας και να βελτιωθεί όπως πολύ ωραία λέτε, ή θέλετε να προχωρήσετε διαφορετικά; Δεν είναι ξεκάθαρο και βεβαίως όποια ανάμειξη του παιδιού σας σε αυτήν την απόφαση, δεν μπορεί να είναι βοηθητική. Μην περιμένετε τη σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι για να κινητοποιηθείτε. Απαντήσεις υπάρχουν, όπως και λύσεις και δρόμοι ανοιχτοί. Σκεφτείτε λοιπόν σοβαρά προς τα πού θέλετε να πάτε. Σας ευχαριστώ.
Πηγή: www.mama365.gr
ΕΙΜΑΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ, ΟΜΩΣ ΕΧΩ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΙ ΕΧΩ ΤΥΨΕΙΣ...
Με τη γυναίκα μου είμαστε παντρεμένοι εδώ και 10 χρόνια- πριν τον γάμο, ήμαστε ζευγάρι για 3 χρόνια. Γενικά τα πάμε καλά. Είναι πολύ καλός άνθρωπος, καλή σύζυγος και εξαιρετική μητέρα. Τελευταία, όμως, έχω απομακρυνθεί. Η αλήθεια είναι ότι αρχίζει να με ελκύει μία συνάδελφός μου από τη δουλειά που είναι πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Εννοείται ότι δεν έχει γίνει κάτι και δεν έχω...
Με τη γυναίκα μου είμαστε παντρεμένοι εδώ και 10 χρόνια- πριν τον γάμο, ήμαστε ζευγάρι για 3 χρόνια. Γενικά τα πάμε καλά. Είναι πολύ καλός άνθρωπος, καλή σύζυγος και εξαιρετική μητέρα. Τελευταία, όμως, έχω απομακρυνθεί. Η αλήθεια είναι ότι αρχίζει να με ελκύει μία συνάδελφός μου από τη δουλειά που είναι πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Εννοείται ότι δεν έχει γίνει κάτι και δεν έχω σκοπό να το προχωρήσω. Με τη συγκεκριμένη γυναίκα, συνεργαζόμαστε στα πλαίσια της δουλειάς αλλά έχουμε τυπική σχέση- ωστόσο νιώθω αμηχανία και αναστάτωση όταν τη βλέπω και μιλάμε. Έχω όμως πολλές τύψεις απέναντι στη σύζυγό μου. Νιώθω ότι την προδίδω επειδή σκέφτομαι μια άλλη. Τι να κάνω;
Αγαπητέ αναγνώστη, Τα πρόσωπα και κατ΄επέκταση οι σχέσεις, αλλάζουν στην πορεία του χρόνου. Οι αλλαγές αυτές είναι μόνο καλές. Για να τις χαρεί το ζευγάρι, χρειάζεται να έχει δημιουργήσει ένα τέτοιο κλίμα ώστε να τις μοιράζεται και να τις υποστηρίζει στη μεταξύ τους σχέση. Αν δεν έχει συμβεί αυτό, οτιδήποτε καινούριο που φέρνει αλλαγή μπορεί να μοιάζει απειλητικό. Ερχόμενη στο ερώτημά σας λοιπόν, είναι πολύ όμορφο που εκτιμάτε την ομορφιά και την προσωπικότητα σαν γοητευτικά στοιχεία ενός ανθρώπου! Είναι επίσης υπέροχο που είστε δεσμευμένος στη σχέση με τη σύντροφό σας και που της αναγνωρίζετε τα καλά της στοιχεία. Το συναίσθημά σας λοιπόν, σας οδηγεί σε ερωτήματα για το τι σημαίνει όλο αυτό και αυτό είναι μόνο καλό γιατί ο προβληματισμός σας θα σας οδηγήσει σε νέους τρόπους να φροντίσετε τη σχέση σας! Ποιος θα κερδίσει; Η oμορφιά ή η εκτίμηση; Ξεγνοιάστε γιατί δεν χρειάζεται να διαλέξετε! Όλα μπορείτε να τα έχετε μέσα στη σχέση με τη γυναίκα σας και να τα χαρείτε διατηρώντας την εκτίμησή σας και αναζωπυρώνοντας την επιθυμία σας. Η ματιά σας που αναγνωρίζει και εκτιμά την ομορφιά μπορεί να στραφεί στη σύντροφό σας και να την αναδείξει! Οι δυνατότητες αλλαγής και ανανέωσης της μεταξύ σας σχέσεις είναι απεριόριστες. Μη βιαστείτε να αντικαταστήσετε το πρόσωπο, γιατί και το επόμενο, όσο όμορφο κι αν είναι, με τον ίδιο τρόπο θα χρειαστεί να αντικατασταθεί ξανά. Αλλάξτε λοιπόν τη σχέση, μπείτε με όλο σας το πάθος και την επιθυμία. Διεκδικήστε τον ενθουσιασμό σας από τη σύντροφό σας και ζητήστε της να αλλάξει κι εκείνη. Δεν χρειάζεται να μετριάζετε την επιθυμία σας σε μια ρουτίνα που σας φτωχαίνει. Δεν υπάρχει κανένας τέτοιος περιορισμός, εάν δεν εσείς οι ίδιοι δεν το θέτετε. Μην ενοχοποιήστε για τη ζωντάνια σας. Αξιοποιήστε την στη δική σας επένδυση για να σας αποδώσει κέρδη: τη σχέση σας! Σας ευχαριστώ
Πηγή: www.mama365.gr
ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΝΑΣ ΕΝΗΛΙΚΑΣ ΜΕ ΕΠΙΒΑΡΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥ; ΜΗ ΕΧΟΝΤΑΣ ΝΑ ΠΟΥΝ ΚΑΤΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ Η ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ;
.Αγαπητή αναγνώστρια,
Μέσα από το ερώτημα σας εκφράζετε εμμέσως πλην σαφώς μια δυσαρέσκεια προς τον σύντροφό σας. Δεν εξυπηρετεί αυτή τη δυσαρέσκεια να την εκφράσετε με τη μορφή παραπόνου, ούτε να κάνετε γενικεύσεις. Μιλήστε για επιθυμίες! Ζητήστε στον σύντροφό σας να μοιράζεστε περισσότερο χρόνο. Να μιλάτε πιο πολύ. Να εκφράζετε πιο πολλά συναισθήματα, κι όχι απαραίτητα νέα. Το...
.Αγαπητή αναγνώστρια,
Μέσα από το ερώτημα σας εκφράζετε εμμέσως πλην σαφώς μια δυσαρέσκεια προς τον σύντροφό σας. Δεν εξυπηρετεί αυτή τη δυσαρέσκεια να την εκφράσετε με τη μορφή παραπόνου, ούτε να κάνετε γενικεύσεις. Μιλήστε για επιθυμίες! Ζητήστε στον σύντροφό σας να μοιράζεστε περισσότερο χρόνο. Να μιλάτε πιο πολύ. Να εκφράζετε πιο πολλά συναισθήματα, κι όχι απαραίτητα νέα. Το σημαντικότερο είναι τι κάνετε μαζί ή αλλιώς τι χάνετε! Όσο πιο πολύ φροντίζετε τη σχέση σας, τόσο πιο πολύ συμβάλλετε ώστε να βρουν τη λειτουργική ισορροπία και οι υπόλοιπες σχέσεις σας. Και στη σχέση σας, πέραν από τον σύζυγο σας, έχετε κι εσείς την ευθύνη σας. Μια ευθύνη που σας δίνει δυνατότητες αλλαγής, εξέλιξης, ομορφιάς! Σας ευχαριστώ
Πηγή: www.mama365.gr
ΕΧΩ ΔΙΔΥΜΑ ΑΓΟΡΙΑ 9 ΜΗΝΩΝ. ΟΤΑΝ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΓΓΙΞΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ, ΕΚΕΙΝΟΣ ΚΛΑΙΕΙ ΚΑΙ ΟΥΡΛΙΑΖΕΙ! ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΕΣΙΜΟ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ. ΤΑ ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΜΟΝΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΠΕΛΠΙΣΤΕΙ. ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΠΩΣ ΜΙΣΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ!
Αγαπητή αναγνώστρια,
Θερμά συγχαρητήρια για τα υπέροχα μωρά σας! Η βρεφική ηλικία είναι μια υπέροχη και απαιτητική φάση. Είστε αξία θαυμασμού για όλα εκείνα που κάνετε στην καθημερινότητά σας, ώστε να φροντίσετε τα μωρά σας. Και μέσα σε αυτήν τη γεμάτη μέρα έχετε ήδη έγνοια για τις σχέσεις τους!
Η σχέση αλλά και η αλληλεπίδραση μεταξύ των μωρών σας, αλλά και με εσάς,...
Αγαπητή αναγνώστρια,
Θερμά συγχαρητήρια για τα υπέροχα μωρά σας! Η βρεφική ηλικία είναι μια υπέροχη και απαιτητική φάση. Είστε αξία θαυμασμού για όλα εκείνα που κάνετε στην καθημερινότητά σας, ώστε να φροντίσετε τα μωρά σας. Και μέσα σε αυτήν τη γεμάτη μέρα έχετε ήδη έγνοια για τις σχέσεις τους!
Η σχέση αλλά και η αλληλεπίδραση μεταξύ των μωρών σας, αλλά και με εσάς, αλλάζει διαρκώς. Αυτό συμβαίνει διότι η ανάπτυξη προχωρά, η ωρίμανση εξελίσσεται, τα δεδομένα κάθε μέρα τροποποιούνται. Οι σχέσεις σας μέσα στην οικογένεια σας λειτουργούν ως εργαστήριο. Ένα εργαστήριο λοιπόν μέσα στο οποίο γίνονται δοκιμές, επεξεργασία και κάποιες φορές και μικρές εκρήξεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ασφάλειας μαθαίνετε όλοι ξανά, κι εσείς μαθαίνετε στα παιδιά σας πολύτιμα διδάγματα για τις ανθρώπινες σχέσεις και τη ζωή!
Μην ανησυχείτε λοιπόν, όλα τα θέματα που αφορούν τα παιδιά σας είναι σε τροχιά εξέλιξης κι εσείς κρατάτε το τιμόνι. Με αγάπη και σταθερότητα θα οδηγήσετε εκεί που επιθυμείτε!
Σας ευχαριστώ
πηγή: www.mama365.gr
ΕΧΩ ΜΙΑ ΚΟΡΗ 17 ΕΤΩΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΡΟ. ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΠΙΕΖΟΥΜΕ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ. ΝΑ ΤΗΝ ΠΙΕΣΟΥΜΕ Η ΝΑ ΤΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ;
Αγαπητή αναγνώστρια,
Αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας. Αντιλαμβάνομαι ωστόσο και την αγωνία της κόρης σας που κινδυνεύετε νη μην την ακούσετε επειδή έχετε εστιάσει στη δική σας σκέψη!
Καθώς τα παιδιά ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους στο σχολείο, καλούνται να κάνουν μια επιλογή για το πώς θέλουν να προχωρήσουν. Κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τα παιδιά δεν ξέρουν τι θέλουν, δεν έχουν εμπειρίες, δεν...
Αγαπητή αναγνώστρια,
Αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας. Αντιλαμβάνομαι ωστόσο και την αγωνία της κόρης σας που κινδυνεύετε νη μην την ακούσετε επειδή έχετε εστιάσει στη δική σας σκέψη!
Καθώς τα παιδιά ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους στο σχολείο, καλούνται να κάνουν μια επιλογή για το πώς θέλουν να προχωρήσουν. Κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τα παιδιά δεν ξέρουν τι θέλουν, δεν έχουν εμπειρίες, δεν γνωρίζουν. Η επιλογή, λοιπόν, τις περισσότερες φορές, γίνεται με βάση την συμβουλή ή την επιθυμία των γονέων σύμφωνα με κάποια κριτήρια τα οποία μπορεί να είναι χρήσιμα, αλλά δεν δημιουργούν την επιθυμία στο παιδί.
Η κόρη σας ξέρει, όμως, τι θέλει παρόλο που δεν συνηθίζεται. Και ξέρει τι θέλει διότι, ως καλοί γονείς, της δώσατε τη δυνατότητα να ασχοληθεί με την τέχνη που την ενδιέφερε και να εξελιχθεί. Τη φροντίσατε, την καμαρώσατε και χαίρεται και η ίδια για την εξέλιξή της. Τι πιο σημαντικό έχετε να ευχηθείτε στο παιδί σας από αυτό; Να επιλέξει κάτι που αγαπάει! Με κεντρικά κριτήρια λοιπόν την αγάπη, τη χαρά και την επιθυμία, θα πάρει και τις άλλες μεγάλες αποφάσεις για τη ζωή της. Δεν είναι υπέροχο αυτό; Πόσο καλά της το μάθατε! Είναι κρίμα να το ακυρώνετε τώρα και να την προτρέπετε να υπερασπιστεί την υποχρέωση.
Είναι σημαντικό να σκεφτείτε ότι οι σπουδές σε οποιαδήποτε μορφή τέχνης είναι υψηλού επιπέδου. Στον χορό ιδιαίτερα είναι εξαιρετικά απαιτητικές καθώς απαιτούν τόσο σωματική όσο και πνευματική εργασία. Όπως λοιπόν θα στηρίζατε κάποια άλλη επιλογή της χωρίς επιπρόσθετες υποχρεώσεις, έτσι καλείστε – εφόσον συμφωνήσετε- να στηρίξετε και τον χορό και να χαρείτε με την σιγουριά της κόρης σας.
Συνέπειες έχει οποιαδήποτε επιλογή. Μην ανησυχείτε μόνο για τις συνέπειες της επιλογής της, αλλά να ανησυχείτε περισσότερο εάν υποκύπτει σε δραστηριότητες που δεν επιθυμεί. Είμαι βέβαιη πως πρώτο μέλημά σας είναι να είναι καλά το κορίτσι σας και να προχωρά όμορφα. Μην ξεχνάτε ότι εάν η ίδια επιθυμήσει να εξελιχθεί και σε έναν άλλο τομέα, πέραν του χορού, υπάρχουν χρονικά περιθώρια να το κάνει αυτό και μελλοντικά.
Να τη χαίρεστε και καλή σταδιοδρομία!
Πηγή: www.mama365.gr
ΕΙΜΑΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ ΕΔΩ ΚΑΙ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ 2 ΠΑΙΔΑΚΙΑ, 7 ΚΑΙ 5. ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ. Η ΣΧΕΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΗ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΩ, ΑΛΛΑ ΑΜΦΙΤΑΛΑΝΤΕΥΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΔΙ ΣΧΟΛΕΙΟ
Αγαπητή αναγνώστρια,
Λυπάμαι πολύ για την τροπή που έχει πάρει η σχέση σας. Ως σύντροφοι έχετε ευθύνη αρχικά προς τον εαυτό σας κι έπειτα προς τον άλλον και τη σχέση σας, να φροντίσετε ώστε να ζείτε ευτυχισμένοι. Την ίδια ευθύνη έχετε και απέναντι στα παιδιά σας, αφού εσείς ως γονείς ορίζετε το πλαίσιο.
Η ευθύνη αυτή είναι η δύναμη σας! Μη φοβάστε να πάρετε αποφάσεις αλλαγής, εάν νιώθετε...
Αγαπητή αναγνώστρια,
Λυπάμαι πολύ για την τροπή που έχει πάρει η σχέση σας. Ως σύντροφοι έχετε ευθύνη αρχικά προς τον εαυτό σας κι έπειτα προς τον άλλον και τη σχέση σας, να φροντίσετε ώστε να ζείτε ευτυχισμένοι. Την ίδια ευθύνη έχετε και απέναντι στα παιδιά σας, αφού εσείς ως γονείς ορίζετε το πλαίσιο.
Η ευθύνη αυτή είναι η δύναμη σας! Μη φοβάστε να πάρετε αποφάσεις αλλαγής, εάν νιώθετε ότι αυτές εξυπηρετούν τα συμφέροντα της οικογένειας σας. Αντιθέτως, πιάστε με πείσμα και πίστη το τιμόνι και οδηγήστε προς την πορεία που επιθυμείτε!
Οπωσδήποτε τα παιδιά σας, όπως και όλοι, δυσκολεύονται και αντιστέκονται στην αλλαγή. Πρόκειται για μια αναμενόμενη και υγιής αντίδραση. Κάνεις δε θέλει να χάσει τα κεκτημένα του. Ωστόσο εάν εσείς έχετε συνυπολογίσει όλες τις παραμέτρους και καταλήγετε στην απόφαση της μετακόμισης, τότε ήδη ξέρετε πως και τα παιδιά σας θα βγουν κερδισμένα.
Με εμπιστοσύνη λοιπόν στον εαυτό σας και στην κρίση σας, παίρνετε αποφάσεις και τις υπερασπίζεστε τρυφερά προς όφελος όλων σας. Σας ευχαριστώ.
Πηγή: www.mama365.gr
ΑΓΧΟΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ
Ο υγιέστατος 6χρονος γιος μας, το τελευταίο διάστημα έχει την έμμονη φοβία πως θα τον εγκαταλείψουμε στο σχολείο και δε θα πάμε να τον πάρουμε το μεσημέρι. Την ίδια φοβία έχει και σε όλες τις δραστηριότητες, παιδότοπους, πάρτι κ.τ.λ, όπου κάθε λίγα δευτερόλεπτα μας κοιτά για να είναι βέβαιος ότι είμαστε κοντά του. Τον έχουμε υιοθετήσει από την πρώτη μέρα της ζωής του και ουδέποτε τον έχουμε...
Ο υγιέστατος 6χρονος γιος μας, το τελευταίο διάστημα έχει την έμμονη φοβία πως θα τον εγκαταλείψουμε στο σχολείο και δε θα πάμε να τον πάρουμε το μεσημέρι. Την ίδια φοβία έχει και σε όλες τις δραστηριότητες, παιδότοπους, πάρτι κ.τ.λ, όπου κάθε λίγα δευτερόλεπτα μας κοιτά για να είναι βέβαιος ότι είμαστε κοντά του. Τον έχουμε υιοθετήσει από την πρώτη μέρα της ζωής του και ουδέποτε τον έχουμε αφήσει σε άλλο άτομο-ούτε καν του στενού οικογενειακού μας περιβάλλοντος- ούτε δευτερόλεπτο! Δεδομένου ότι για την υιοθεσία δεν του έχουμε πει ακόμα τίποτα, πως μπορεί να εξηγηθεί αυτή του η ανασφάλεια και πως μας συμβουλεύετε να τον βοηθήσουμε? Ευχαριστώ.
Αγαπητέ αναγνώστη,
Να χαίρεστε τον υπέροχο γιο σας! Η νέα αναπτυξιακή φάση στην οποία βρίσκεται, οδηγεί σε νέα ερωτήματα τόσο για εκείνον όσο και για εσάς! Υπέροχο που η ζωή σας είναι γεμάτη αφορμές εξέλιξης!
Ο γιος σας μπήκε στη σχολική φάση. Η φάση αυτή είναι πολύ διαφορετική από την προηγούμενη, τη νηπιακή. Οι κοινωνικές επαφές, εκτός οικογένειας, αυξάνονται και αποκτούν όλο και περισσότερη σημαντικότητα. Ο γιος σας λοιπόν σας κοίτα με αγωνία, προκειμένου να του δώσετε την πληροφορία πως προχωράτε από εδώ και πέρα.
Μπορεί να έχει κάποια ελευθερία ή σας χρειάζεται πανταχού παρόντες όπως πρίν; Μπορεί ο χρόνος σε μια δραστηριότητα να είναι εμπιστοσύνη ότι θα τα καταφέρει καλά ή θα είναι εγκατάλειψη;
Πολλά ερωτήματα ταιριάζει να αναδυθούν λόγω των πολλών αλλαγών που ήρθαν και ακολουθούν. Ταιριάζει κι εσείς να αγωνιάτε για το πώς να φροντίσετε όμορφα τον γιο σας. Δώστε χρόνο για συζήτηση και επεξεργασία ώστε να χαρείτε τον γονικό σας ρόλο με ευθύνη σε όλο του το μεγαλείο.
Σας ευχαριστώ
Πηγή: www.mama365.gr